Saturday, March 16, 2024

Η ταινία "Ένα για το δρόμο" και οι εξαρτήσεις

 Η ταινία "Ένα για το δρόμο" ή στά αγγλικά "One for the road" είναι μια Γερμανική δραματική κομεντί, 115 λεπτών παραγωγής του έτους 2023 με πρωταγωνιστές τους Μπουράκ Γιγκίτ, Νόρα Τσίνερ, Φρέντερικ Λάου και υπό την σκηνοθεσία του Μάρκους Γκόλερ.

Η ταινία διαπραγματεύεται το πρόβλημα του αλκοολισμού και τις επιπτώσεις του, όπως προβλήματα με τους κολλητούς φίλους, ερωτικά θέματα και προβλήματα με την έμμισθη εργασία αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του! 


Εμένα αυτή η ταινια με άγγιξε γιατί μου θύμισε το πρόβλημα του αλκοολισμού που αντιμετωπίζω ακόμα και σήμερα! Αν και εγώ δεν έπινα ποτέ παρά πολύ, ποσοτικά και χημικά, αλλά δυστυχώς δεν ήμουν νηφάλια ψυχολογικά, τις περισσότερες φορές με αποτέλεσμα να χάσω φίλες γιατί έπινα γρήγορα ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί με αποτέλεσμα να θέλω να μιλησω και επειδή ήμουν μόνη μου στα bars και στα εστιατόρια της Αθήνας, των προαστίων,  στο Μόναχο, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στην Λάρνακα και στην Λεμεσό και τέλος στην Λευκωσία, γιατί οι φίλες μου δεν μπορούσαν ή διάβαζαν ή έδιναν εξετάσεις στα Πανεπιστήμια της Ε.Ε., εγώ έκανα το λάθος και έστελνα αψυχολόγητα μηνύματα! Και πάρα πολλές ολόκληρες εκθέσεις! 

Περιττό να πω ότι για 3 χρόνια περίπου έτρωγα γλυκά και έπινα ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να φτάσω κάποια στιγμή 108 κιλά αλλά τώρα τα έχω χάσει όλα! Που λέτε έχασα φίλες, ξαδέρφια και τις συζύγους των ξαδερφών μου( όσοι έχουν)! 

Ξαναγυρνώντας πίσω στην ταινία να πω, ότι για μένα είναι ημιρεαλιστική( semi- realistic) γιατί πιστεύω κάποια πράγματα έχουν συμβεί ή συμβένουν σε εξαρτημένα από το ποτό άτομα και κάποια άλλα όχι! Επιπλέον να πω ότι ακούγεται μουσική από τους JOY DIVISION, Nick Ntreik και τους PIXIES!Συνεπώς η μουσική είναι κατάλληλη για τα άτομα που τους αρέσει η INDIE POP και η INDIE ROCK! 

Πιστεύω αυτή η ταινία πρέπει να διδάσκεται   στους ανώνιμους αλκοολικούς, σε αναρχικούς, κομμουνιστικους και σοσιαλιστικούς συλλόγους, μεταξύ και της κεντροαριστερας και του Σοσιαλφιλελευθερισμού γιατί πολύ απλά όσο πετυχυμένος και να εισαι, οπως ο πρωταγωνιστικός ήρωας της ταινιας, δεν θα αργήσει να φανεί το πρόβλημα της νεοφιλέλευθερης ματαιοδοξίας και ιδίως σε μια χώρα οπως στην Γερμανία και στον Γερμανικό τρόπο ζωής, γιατί πολύ απλά δεν είναι πρέπον κσι ηθικά σωστό, ουσιαστικά να ξεσπας με το αλκοόλ για θέματα δικά σου! Έτσι το μονο που πετυχένεις είναι να καταστρέφεις τον εαυτό σου, τους πάντες και τα πάντα γύρω σου! 

Την συγκεκριμένη ταινία την προτίνω για άτομα με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα για να διδαχθούν από τους συντελεστες της, οτι για να πιούμε πρέπει να είμαστε νηφάλιοι ψυχοσυναισθηματικά αλλά και στα άτομα που έχουν σεξολογικά- γυναικολογικά και ανδρολογικά προβλήματα γιατί το αλκοόλ ευθύνεται για κακή σεξουαλική αγωγή και συμπεριφορά, στυτική δυσλειτουργεία μεταξύ άλλων! 

Τέλος την προτείνω στους ειδικούς, όλων των κλάδων, ακόμα και στους κοινωνικούς επιστήμονες, στους φιλολόγους, στους ιστορικους, και στους ειδικους ολων των καλλιτεχνικών, τεχνικών και τεχνολογικών επαγγελμάτων γιατί πιστεύω θέματα οπως ο αλκοολισμός και οι επιπτώσεις του στον χώρο εργασιας, θα έπρεπε να διδάσκονται από το 3ταξιο Γυμνάσιο μέχρι το Διδακτορικό! 


Ευχαριστώ που με διαβάσετε, ως εδώ! Έρχονται και άλλα άρθρα, και τέτοιας, και παρόμοιας αλλά και τελείως διαφορετικής θεματολογίας! Οπότε να είστε προετοιμασμένοι γιατί τα καλύτερα έρχονται! 


Συγγραφέας: Rozalia- Emma Plisi

No comments:

Post a Comment

Η ταινία "Ένα για το δρόμο" και οι εξαρτήσεις

 Η ταινία "Ένα για το δρόμο" ή στά αγγλικά "One for the road" είναι μια Γερμανική δραματική κομεντί, 115 λεπτών παραγωγή...