Monday, June 17, 2019

Η καθημερινή μας ζωή σε προσωπικό, ιστορικό και επιστημονικό επίπεδο μέρος Α

Η καθημερινή μας ζωή

Ότι κάνουμε στην καθημερινότητα μας έχει να κάνει πάντα με την ανατομία και φυσιολογία του εγκεφάλου μας, την βιοχημεία του σώματος μας, την γενετική προδιάθεση,το οικογενειακό περιβάλλον που με τη σειρά του επηρεάζεται από τα προηγούμενα, το κλίμα  ακόμα και  από τα βακτήρια που ζουν μέσα μας αλλά και έξω στη φύση.

 Για παράδειγμα: δεν έχουν καμία άμεση σχέση τα καινούργια οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης στη χώρα όπου ζούμε  με μας. Ότι κάνουμε στον οικονομικό τομέα είναι αποτέλεσμα των οικονομικών ρυθμίσεων των οικογενειών μας  δηλαδή του οικογενειακού μας  περιβάλλοντος μαζί με τις αποφάσεις που παίρνουμε  διαμέσου του εγκεφάλου μας  και των νευρώνων του. Και το λέω αυτό γιατί οι λαοί και οι κοινωνίες της Κύπρου και της Ελλάδας νομίζουν ότι φταίνε πάντα οι άλλοι, πάντα οι πολιτικοί από που κι αν προέρχονται ενώ  δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Για την ακρίβεια δεν νομίζω να ίσχυσε τόσο πολύ αυτό στην ιστορία εκτός και αν μιλάμε για πολέμους και κυρίως για τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Γιατί σε πολλές ιστορικές περιόδους όπως στην Αγγλία του 17 αιώνα τότε που μόλις είχε δημιουργηθεί η αστική τάξη λόγω της βιομηχανικής επανάστασης ή στην περίπτωση της Χανσεατικής Ένωσης  ομάδες  απλών εμπόρων  στην βόρεια Ευρώπη από το Λονδίνο μέχρι τον Νόβγκορτ στην Ρωσία κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και την Αναγέννηση   καθόρισαν την οικονομία του σήμερα και εννοώ το σημερινό οικονομικό σύστημα και την ιστορία του οικονομικού δικαίου.

 Επί του πρακτέου: Ο Σίγκμουντ Φρόυντ είπε κάποτε { τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας τις παίρνουμε σε δευτερόλεπτα και το να ακολουθείς τις πραγματικές σου επιθυμίες  είναι η μεγαλύτερη επανάσταση}. Συνεπώς κανένας πολιτικός, δικαστής, εισαγγελέας, επιχειρηματίας, βιομήχανος, γιατρός ή φαρμακοποιός κ.α. δεν μπορεί να μας ελέγξει . Ή τουλάχιστον δεν μπορούν να μας ελέγξουν πλήρως γιατί είναι τόσο περίπλοκα και διαφορετικά  το κεντρικό νευρικό σύστημα, η βιοσύνθεση, η ψυχοσύνθεση, η βιοχημεία και ο τρόπος έκφρασης των γονιδίων μαζί με το οικογενειακό  περιβάλλον  του καθενός από μας που αν διαβάσει κάποιος για λίγο τον γεωλόγο Κάρολο Δαρβίνο, τον χημικό και πατέρα της γενετικής Γκρέγκορ Μέντελ,  τον ψυχίατρο Σίγκμουντ Φρόυντ και τον νευροεπιστήμονα και ψυχολόγο Δρ. Γιώργο Παξινό αλλά και άλλους θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι όλοι οι άνθρωποι από τότε που δημιουργήθηκε το ανθρώπινο είδος έχουμε  παρόμοιο DNA, έχουμε ίδιο DNA κατά 99% μεταξύ μας  και αυτό το 1% μας κάνει να ξεχωρίζουμε  καθώς έχουμε και ίδια νοοτροπία(έχουμε την νοοτροπία του ανθρώπου του Κρομανιόν). Γιατί ότι κάνουμε είναι αποτέλεσμα των πράξεων της ψυχής μας η οποία ψυχή πηγάζει από το σώμα και συγκεκριμένα από τον εγκέφαλο, για την ακρίβεια είναι δημιούργημα της δομής του εγκεφάλου μας.

   Συνεχίζω και γράφω ότι: Ο Δρ. Παξινός  μεταξύ άλλον είπε σε συνέντευξη πριν την ομιλία  του τον Μάιο του 2019 στο Μητροπολιτικό κολλέγειο στο Μαρούσι, στα βόρεια προάστια της Αθήνας {Είμαστε η μαριονέτα της οποίας τα νήματα κινεί ο εγκέφαλος}. Και με αυτή τη φράση του συνέχισε και είπε ότι{ η προσωπικότητα μας είναι αποτέλεσμα του γονιδιώματος μας που δίνει κάποιες προδιαθέσεις και στο κάθε περιβάλλον στο οποίο είμαστε μέλος όπως το οικογενειακό, το φιλικό, το σχολικό, το κοινωνικό}. Και εννοείται ότι ο χαρακτήρας αλλάζει αλλά δεν το καθορίζουμε εμείς γιατί δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, για την ακρίβεια δεν υπάρχει κενό ανάμεσα στο περιβάλλον και και το γονίδιο για να εισχωρήσει η ελεύθερη βούληση . Συνεπώς δεν υπάρχει καμία ελευθερία. Και τέλος είπε και κάτι ακόμα σημαντικό ότι οι καθημερινές μας αποφάσεις δεν υπάγονται στον έλεγχο μας γιατί η απόφαση που θα παρθεί σήμερα είναι το αποτέλεσμα του εγκεφάλου μας όπως έχει δημιουργηθεί μέχρι σήμερα. Δηλαδή {είμαστε σκλάβοι του χθες} και κατέληξε ότι {είμαστε απλώς γονίδια λαξευμένα από την εμπειρία}.

 Το συμπέρασμα που βγαίνει από όλες αυτές τις πληροφορίες - γνώσεις είναι ότι καλώς ή κακός εμείς και οι πράξεις μας  είμαστε έρμαιοι ή αυτόνομοι πολυκύτταροι οργανισμοί σε σχέση κυρίως με τον εγκέφαλο μας και το οικογενειακό μας περιβάλλον  και ανάλογα το είδος προσωπικότητας που έχουμε. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ανεξάρτητοι γιατί δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση.


Πηγές:
  •  τα ιστορικά στοιχεία προήλθαν από το μάθημα του Mathesis: ΙΣΤ3.3  Παγκόσμια Ιστορία 3.Ο άνθρωπος απέναντι στον εαυτό του -Μέρος Β με καθηγήτρια την Ιστορικό Μαρία Ευθυμίου.
  • οι πληροφορίες για τον Φρόυντ προήλθαν από την ύλη του  τμήματος ψυχολογίας του ΑΠΘ.
  •  και οι πληροφορίες για τον Δρ. Παξινό προήλθαν από την ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού κολλεγίου.
  • τα υπόλοιπα είναι απλά η άποψη μου
Αφιερωμένο:
  •  στην κολλητή μου τη Στέλλα, φοιτήτρια ψυχολογίας στο 3ο έτος 
  • στο τμήμα βιοιατρικής επιστήμης του Μητροπολιτικού κολεγίου στο Μαρούσι Αττικής, στους καθηγητές και στους συμφοιτητές που είχα μα κυρίως το αφιερώνω στις 2 πρώην συμφοιτήτριες μου που ονομάζονται και οι δύο Αναστασία καθώς και στην υπεύθυνη του τμήματος και καθηγήτρια  κυτταρικής βιολογίας  την κυρία Έλενα. 
  • στη αγαπημένη μου καθηγήτρια βιολογίας τη Νικόλ  και στον άντρα της επίσης βιολόγο, Νίκο. 
  • στους ψυχολόγους της ζωής μου Γιάννη, Ελένη, Νέλλη και στην ψυχίατρο Τάνια. 
  • Το παρών άρθρο είναι επιστημονικό - δημοσιογραφικό - δοκιμιογραφικό και είναι η πρώτη μου επίσημη απόπειρα σχετικά με αυτό το είδος οπότε για τυχόν επιστημονικά ή συντακτικά λάθη  ή άλλα λάθη ελπίζω να δείξετε επιείκια. Επίσης  αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους φοιτητές, εκπαιδευτικούς και ερευνητές και αποφοίτους των τμημάτων Ψυχολογίας, Φ-Π-Ψ, Παιδαγωγικών σχολών , Βιολογίας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας,  Μ.Ι.Θ.Ε., Ιατρικών σχολών, Νομικής, Κοινωνικών-Πολιτικών- Οικονομικών Σχολών, Πληροφορικής, Σχολών Επιστημών Υγείας, φιλολογικών τμημάτων καθώς και στα τμήματα βιβληοθηκονομίας και συστημάτων πληροφόρησης,Αρχειονομίας-Βιβληοθηκονομίας-Μουσειολογίας, Δημοσιογράφων που έχουν ή που δεν έχουν σπουδάσει, Κοινωνικής Εργασίας, Μετάφρασης, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Διατροφολογίας, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών και τέλος  Βιοχημείας  και Βιοτεχνολογίας. Επίσης είναι αφιερωμένο στους νευροεπιστήμονες, νευροβιολόγους,και στις σχετικές έρευνες που βασίστηκα για να το γράψω.

    Στυλιανός Χατζηνικολάου

2 comments:

  1. Συγχαρητήρια Στυλιανε!Υπέροχη γραφή💐

    ReplyDelete
  2. Στυλιανε αποτελεις ανήσυχο νου που με τις γνωσεις του μας φωτιζει στους σκοτεινους αυτους καιρους. Να εισαι καλα και περιμένουμε κι αλλα αρθρα

    ReplyDelete

Η ταινία "Ένα για το δρόμο" και οι εξαρτήσεις

 Η ταινία "Ένα για το δρόμο" ή στά αγγλικά "One for the road" είναι μια Γερμανική δραματική κομεντί, 115 λεπτών παραγωγή...